+31 (0)88 - 46 88 488

Voor informatie of specifieke wensen

+31 (0)88 - 46 88 488

Voor informatie of specifieke wensen

Zo werkt het

U vraagt zich wellicht af hoe een aankoop van edelmetaal in zijn werk gaat. Een aankoop van edelmetaal is geen alledaagse gebeurtenis en kan daarom veel vragen oproepen. De meest voorkomende vragen die horen van klanten hebben wij gebundeld en beantwoord in de onderstaande video's.

Vrijblijvend kennismaken
Wilt u nader kennismaken met Goudstandaard en haar producten? Voor meer informatie en een afspraak kunt u ons direct bereiken via +31 (0) 88 - 46 88 488 of via contact@goudstandaard.com.

Beleggen in goud of zilver?

Goud en zilver zijn nog steeds nauw met elkaar verbonden. Desalniettemin zijn er ook duidelijke verschillen tussen beide edelmetalen. Goud heeft vandaag de dag nog steeds een monetaire rol en fungeert traditioneel als het vertrouwensanker van de wereldeconomie. Zilver is tegenwoordig echter ook uitgegroeid tot een belangrijk industrieel metaal. De industriële applicaties van zilver zijn talrijk en nemen snel toe. Inmiddels wordt bijna 50% van de jaarlijkse zilverproductie verbuikt door de industrie. We hebben de afgelopen jaren gezien dat de zilverprijs veel volatieler is dan de goudprijs, zowel naar boven als naar beneden. Als u iets meer stabiliteit zoekt is het wellicht verstandiger om een belegging in goud te overwegen. Een combinatie van goud én zilver kan ook een verstandige keuze zijn.

Een combinatie van goud en zilver?

Veel van onze klanten kiezen voor een combinatie van goud en zilver. De verhouding tussen goud en zilver is afhankelijk van persoonlijke voorkeuren. Zilver is een volatieler metaal dan goud, enerzijds omdat het tal van industriële toepassingen kent en anderzijds omdat centrale banken het metaal niet meer aanhouden als monetaire reserve. En hoewel zilver de afgelopen vijf jaar een hoger rendement behaalde dan goud heeft het gele metaal sinds 1971 een beter rendement gehaald. 

Veel klanten gebruiken de goud/zilver ratio als leidraad voor het bepalen van de verhouding goud/zilver. Momenteel is de verhouding 1 op 60. Begin 2011 was deze teruggelopen tot bijna 1 op 30.

Beleg ik in munten of baren?

De keuze tussen gouden munten of goudbaren is persoonlijk. Gouden munten kennen een relatief hogere prijs ten opzichte van de goudbaren bij de aankoop. Bij verkoop wordt er echter ook een relatief hoger bedrag betaalt voor gouden munten dan voor goudbaren. Het meeste goud voor uw geld krijgt u echter altijd bij de (grotere) goudbaren.

Om een totaalbeeld van de kosten te krijgen is het verstandig om bij aankoop ook alvast te kijken naar de gemiddelde terugkoopprijs voor uw product.

Welke gouden munt kies ik?

Goudstandaard biedt de meest bekende gouden beleggingsmunten aan. Gouden beleggingsmunten worden meestal aangeboden in 1 oz. vorm. 1 oz is gelijk aan 31.1035 gram. De populairste 1 oz. beleggingsmunt op dit moment is de gouden Canades Maple Leaf. Deze Canadese1 oz. munt is tevens de voordeligste in zijn soort en dat maakt hem tot een uitstekende beleggingsmunt voor beleggers. Naast de 1 oz. munten biedt Goudstandaard ook 1/10 troy ounce munten aan. Ook deze gouden munten zijn wereldwijd bekend en verhandelbaar. Wanneer u geen specifieke voorkeur heeft voor een bepaalde munt is de voordeligste munt meestal ook de beste munt.

Klik hier voor een volledig overzicht van ons assortiment.

Betaal ik BTW over mijn aankoopbedrag?

Goud is in de basis onbelast. Iedere goudstaaf en gouden munt die u bij Goudstandaard kunt aankopen is vrijgesteld van BTW. Bij zilver is dat anders. In de basis betaalt u 21% BTW over de aankoop van een zilverstaaf. Voor een particulier belegger is dit niet te adviseren.

Voor particuliere beleggers zijn er voordelige alternatieven om te beleggen in fysiek zilver. Wanneer u uw zilver aankopen fysiek geleverd wilt krijgen bieden zilveren munten een mooie uitkomst. Deze munten worden namelijk verhandeld onder de marge regeling. Wilt u uw edelmetaal aankopen in combinatie met opslag dan is het aankopen van BTW-vrij zilver veruit de voordeligste optie.
Meer informatie over BTW-vrij zilver.

Welke zilveren munt kies ik?

Goudstandaard biedt de meest bekende zilveren beleggingsmunten aan. Zilveren beleggingsmunten worden meestal aangeboden in 1 oz. vorm. 1 oz is gelijk aan 31.1035 gram. De populairste 1 oz. beleggingsmunt op dit moment is de zilveren Canades Maple Leaf. Deze  Canadese1 oz. munt is tevens de voordeligste in zijn soort en dat maakt hem tot een uitstekende beleggingsmunt voor beleggers. Naast de 1 oz. munten biedt Goudstandaard ook 1 kilogram munten aan. Ook deze munten zijn wereldwijd bekend en verhandelbaar. Wanneer u geen specifieke voorkeur heeft voor een bepaalde munt is de voordeligste munt meestal ook de beste munt.

Klik hier voor een volledig overzicht van ons assortiment.

Hoe koop ik zilver BTW-vrij aan?

Het is bij Goudstandaard mogelijk om als particuliere belegger zilver aan te kopen zonder BTW. Door zilverbaren voor u op te slaan in een Douane entrepot bent u geen BTW verschuldigd over het aankoop bedrag. Hierdoor kunt u profiteren van de lage prijzen van zilverbaren en voorkomt u dat u BTW betaalt over uw belegging.

Voor de opslag van BTW-vrij zilver werkt Goudstandaard samen met Viamat International in Zurich, Zwitserland. In het Douane entrepot van Viamat ligt uw zilver veilig, verzekerd en vrij van BTW opgeslagen.
De voordeligste manier om zilver te beleggen vindt u hier.

Verzekerde opslag of levering aan huis?

Nadat u een keuze heeft gemaakt tussen goud en/of zilver kunt ervoor kiezen om uw bestelling verzerd te laten opslaan of verzekerd en discreet thuis te laten afleveren. Voor de levering aan huis maken wij een afspraak met u voor een geschikte dag van levering.

Goudstandaard biedt ook veilige en verzekerde opslag aan voor uw edelmetaal. Wij werken hiervoor samen met de meest professionele partners in de branche. Wij werken samen met Brinks in Nederland en Viamat International in Zwitserland. 

Meer informatie over veilige en verzekerde opslag.

Heeft u nog vragen?

Wij hopen uw vragen te hebben beantwoord. Heeft echter nog vragen of specifieke wensen? Neem dan gerust contact met ons op.

U kunt ons direct bereiken via +31 (0) 88 - 46 88 488 of via contact@goudstandaard.com. Ook bent u altijd van harte welkom voor een persoonlijk kennismakingsgesprek bij ons op kantoor in Haarlem.